TRE SNABBA MED BOOSTHBG #7

Färger föreställande metavers

Denna gång funderar Hillevi på hur Metaverse kan spela roll för framtidens filmindustri. Hur branschen ska tackla de kommande åren då Svenska filminstitutet har 75 miljoner kronor mindre i sin budget och vilka utmaningar det bär med sig. För dig som vill julpynta med en bra podd i lurarna listar Hillevi tre olika med inriktning på både bransch och hantverk.

1. För någon vecka sedan åkte vi på BoostHBG tillsammans med lokala kreatören Julia Stranovska till Århus för att delta på This Conference. Ett stort tema på konferensen var det så kallade Metaverse. En av talarna som arbetar för bolaget Meta, som tidigare var Facebook, förutspådde att om cirka femton år kommer åtminstone en variant av Metaverse vara verklighet. Men redan nu kan vi se tendenser åt det hållet. Till exempel så bjöd Netflix nyligen in till en Stranger Things visning på plattformen Roblox och artister som Justin Bieber har spelat konserter i Fortnite.Om Metaverse blir en allt större del av vår digitala vardag så kommer det även påverka hur vi ser på film och TV. Redan i 2020 bjöd Fortnite in till filmkväll med tre av Christopher Nolan’s filmer inuti spelet. Vissa tror detta bara är början av hur filmvisning kan komma att se ut med när Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR) fortsätter att utvecklas. Regissören Joe Russo, i en artikel av Entertainment Weekly, förutspår att i och med det kommer dataspelsföretag ha mer och mer inflytande i filmbranschen, åtminstone för mainstream- och storbudgetfilmer. Detta kan komma att bli speciellt intressant här i Skåne där spelbranschen är en av våra stora kreativa näringar. Vill du veta mer om Skånska spelbranschen kan du läsa Game Habitats nya undersökning här. Exakt hur detta kommer att utvecklas som ett potentiellt visningsfönster för film är fortfarande osäkert, men det är många som försöker ta reda på just det. Till och med indiefilmens mecka i USA, Sundance film festival, bjöd in till virtuella visningar i år i och med nedstängningarna på grund av pandemin så det kan komma att påverka även mer än bara blockbusterfilmer.

2. Svenska filminstitutets nya VD Anette Novak intervjuades av Nordiska Film och TV fondens blogg i samband med Stockholms filmfestival och pratade om några av de stora utmaningarna framöver både för institutet och för branschen. I den nya budgeten så kommer SFI få 75 miljoner mindre för de kommande åren, vilket är en minskning även efter man räknar bort de utökade pandemistöden. Hon nämnde även att införandet att EU’s AVMS direktiv för att säkra globala strömmningtjänsters återinvestering i den lokala marknaden, som jag skrev om här, och som fortfarande inte verkar prioriterat av politikerna. Hon nämner även de nya statliga produktionsincitamenten som Tillväxtverket administrerar som fick stänga sin ansökan efter en dag då de sökande projekten redan överstigit budgeten tredubbelt. Allt som allt ser det ut som att det kommer bli många stora frågor för Svenska filmbranschen att tackla i året som kommer.

3. Vi går nu verkligen in i vintern med stormsteg och då passar det utmärkt att stanna inne och utveckla sina film skills med en – eller några – poddar. Här kommer lite tips på avsnitt som både diskuterar hantverket och branschen, så det är bara att ladda upp inför de mörka och kalla veckorna som vi har framför oss.- Svårt att inte börja med manusförfattarens bästa podd-vän, Scriptnotes. Långköraren som drivs av John August (Big Fish, Aladdin, etc) och Craig Mazin (Chernobyl). Med över 500 avsnitt kan det kännas svårt att navigera men det finns en lyssnarguide som rekommenderar de bästa avsnitten.  Ett nyligen släppt avsnitt som jag kan tipsa om är ”574 Difficult Scenes” som pratar om hur man håller modet uppe när det man skriver inte riktigt går så bra som man hoppats. För att få perspektiv från manusförfattare som inte riktigt blivit lika etablerade som dem kan du lyssna på Act Two podden, dock även den från ett amerikanskt perspektiv.- Från lite närmre håll har POV Film en egen podd som har mer av ett svenskt fokus, där de blandar diskussioner och intervjuer med filmare. För lite över ett år sen släppte de ett avsnitt med Ninja Thyberg som jag fortfarande återkommer till då och då, hon pratar om hur hon utvecklade långfilmen Pleasure och hur hon arbetade för att verkligen förankra filmen i verkligheten även när det tvingade henne att konfrontera sina egna förutfattade meningar. Från ett BoostHBG perspektiv kan vi verkligen se hur hon anammat den iterativa processen för att utveckla filmen.

– Sen om du vill hoppa in mer på branschnivå så är Future of Film podden väldigt bra på att belysa nya och spännande utvecklingar i allt från teknik till distribution till berättarformer. Ett avsnitt som jag kan rekommendera är till exempel avsnitt 57 ”Robin McNichols: Virtual Productions and the Audience of the Future” på tall om tidigare snack om framtidens Metaverse.

Tre Snabba med BoostHbg kommer ut ungefär var tredje vecka och skrivs av Hillevi Gustafson, Screen Industries Strategist. Det är ett format under utveckling så vi ser framemot att utforska det med dig – hör bara av dig med tankar, feedback eller förslag till hillevi@boosthbg.se

Avbryt

Lämna en kommentar