WORKSHOP: Lär dig göra film med videoprototyper och H22 City Expo som kuliss – 21 och 22 juni

Den 21 och 22 juni bjuder vi på BoostHbg och våra kollegor på Spektra in till en workshop riktad till 15-25-åringar där du lär dig att snabbt testa en filmidé med hjälp av videoprototyper skapade med din smartphone.

Den första workshop-dagen 21 juni kommer vi fokusera på grunderna i manus och filmstruktur samt filmfoto med en inspirerande föreläsning av filmfotografen Benjamin Zadig. Deltagarna får därefter i grupp skriva/storyboarda en kortfilmsidé som på något vis ska använda H22 City Expo som kuliss. Därefter filmar deltagarna material till sina filmer med sina egna mobiltelefoner.

Under den andra workshop-dagen 22 juni börjar vi med en presentation av hur man enkelt kan klippa videoprototyper på sin smartphone med gratis-appen ”VN Video Editor”. Därefter klipper deltagarna sina filmer och vi avslutar med en gemensam filmvisning och mingel i Spektras lokaler på Dunkers Kulturhus. Workshopen sker inne i Teatersalen på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Vi bjuder på lunch båda dagarna och personal från BoostHbg och Spektra finns tillgängliga för feedback och råd under hela processen.

Datum och tid: tisdag 21 juni–onsdag 22 juni 09:00–17:30
Plats: Teatersalen och Spektra, Dunkers Kulturhus, Helsingborg

Anmälan: https://forms.office.com/r/k4AnzKUYRy
Sista datum att anmäla sig är den 15 juni.

 • Workshoppen är öppen för upp till 20 deltagare. Om fler än 20 anmäler intresse kommer ett urval göras. Övriga hamnar på väntelista och bjuds in om någon lämnar återbud.
 • Workshoppen är inriktad till dig som är 15-25 år.
 • Workshoppen hålls i teatersalen på Dunkers kulturhus i Helsingborg.
 • Om man anmäler sig förväntas man vara med båda dagarna eftersom workshoppen delvis är baserad på grupparbete.
 • Vi bjuder på lunch båda dagarna.
 • Workshoppen hålls på svenska.
 • Deltagarna förväntas följa Dunkers kulturhus värdegrund om alla människors lika rätt i ett mångkulturellt samhälle, både vad gäller deltagande på workshoppen och innehållet i filmerna som skapas.
 • Filmerna som skapas kommer visas för allmänheten under visningen i Spektras lokaler 22 juni och kan även komma att visas vid senare tillfällen.
 • Deltagarna filmar och klipper med sina egna mobiltelefoner. Det är därmed en förutsättning att deltagare tar med sin mobiltelefon till workshoppen och att man installerar de appar som rekommenderas för inspelning och redigering.

Om du har frågor är du välkommen att maila andreas@boosthbg.se

Tre Snabba med BoostHbg #1 – 25 maj 2022 

Tre snabba med BoostHbg. SFI, Unreal Engine och klimatförändringar i manusprocessen

Tanken att detta ska vara en snabb titt på olika nyheter och trender i branschen, både lokalt, nationellt och internationellt men där vi försöker sätta det i en kontext som skapar mervärde för dig som kreatör i de audiovisuella produktionsbranscherna. Det händer så mycket i branschen hela tiden och det kan vara svårt att hänga med. Men oroa dig inte, det är dels därför BoostHbg finns. Dessa snabbisar är tänkta som en liten teaser om ett ämne, som du sen kan grotta ner dig i genom at klicka på länkarna när du har tid och intresse för det.

1. Svenska filminstitutet har inte bara en ny VD (Träffa Filminstitutets nya vd Anette Novak) men har även släppt en sprillans ny rapport om filmtittande i Sverige i fjol: Filmåret i siffror 2021 (filminstitutet.se). Varje år sammanställer de filmåret i siffror och det ger en snabb överblick över svenska filmer, hur de gick på bio, och hur publiken generellt tog del av film i Sverige. Totalt såldes drygt 6 miljoner biobiljetter i Sverige under 2021, mer än 2020 men inte tillbaka till nivåerna innan pandemin. Detta berodde såklart delvis på att många biografer var stängda under delar av året på grund av restriktioner. Men av de 6 miljoner biljetterna kunde rapporten konstatera: ”Marknadsandelen för svensk film på biograf hamnade på 12,6 procent. Det är i nivå med 2019 års marknadsandel men en halvering i marknadsandel jämfört med 2020, då konkurrensen från amerikansk film var betydligt lägre.” Det är intressant att fundera över varför Svensk film har så svårt att konkurrera med amerikanska produktioner. I topp 10 listan över mest sedda filmer på bio fanns endast två från Sverige: Sune – Uppdrag Midsommar och Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton. I och med det stora överflödet av innehåll som finns både på bio, TV och streaming är detta något som filmare på alla nivåer måste handskas med. Även filmer som Tigrar eller Pleasure som har relativt breda premisser och som fått bra kritik både i Sverige och internationellt sågs knappt på Svensk bio. Hur kan man använda den här informationen i sina strategier som filmare? Hur måste man tänka i en sådan här värld? Var bör man lägga sin tid och sina resurser? Det finns inga enkla svar i hur du kan navigera detta och det är en av de stora utmaningarna som alla filmer måste handskas med.

2. Om du inte känner till Epics Unreal Engine så är det här din påminnelse att börja bli nyfiken. Om du känner till den är det antagligen från digitala spel där den varit en essentiell del av utvecklingen de senaste åren. Men nu är det hög tid för dig som filmare att också börja få koll på vad det är och hur du kan använda Unreal Engine som en del av din process. Epic var en av de stora sponsorerna för årets Cannes NEXT sektion under festivalen och bjöd in bland annat till ett panelsamtal som diskuterade hur Europa skulle kunna bli en global ledare inom virtuell produktion (Virtual Production – The Future of Content | Deloitte US). Du kanske först började höra om virtuell produktion i samband med The Mandalorian, som filmade över 50% av säsong ett med tekniken genom att filma mot stora LED skärmar. The Virtual Production of The Mandalorian Season One – YouTube. Det byggs just nu bland annat en 360 graders LED studio i Köpenhamn av Nordisk Film Shortcut, den första i världen av sitt slag. Det är enkelt att tänka att virtuell produktion är endast for specialeffekter och stora blockbuster-filmer. Men det finns många sätt som virtuell produktion kommer spela en större och större roll inom alla delar av film och för alla budgetnivåer. Tribeca filmfestival bjöd i höstas in till samtal kring detta under rubriken Writing in Unreal | Tribeca (tribecafilm.com) I samband med lanseringen av den nya versionen av Unreal Engine, så släppte Epic även access till deras City Sample Unreal Engine 5 – Unreal Engine. Detta är mer eller mindre en digital back lot där du direkt kan börja skapa en virtuell film och testa hur det funkar. Unreal har även en guide för indiefilmare om hur det funkar – Unreal Engine guides and white papers – Unreal Engine . Vill du rusta dig själv med skills för framtiden? Då kan det vara värt att börja leka lite med Unreal Engine och se hur det kan hjälpa dig i just din process.

3. Har du funderat på hur man som berättare kan tänka kring klimatförändringar som en integrerad del i ditt arbete? Hur ska manusförfattare förhålla sig till karaktärer, drama, miljöer och mer när vi redan nu börjar se impact från klimatet på ett helt annat sätt? Good Energy: A Playbook for Screenwriting in the Age of Climate Change (goodenergystories.com) försöker svara på de frågorna. Detta är en online-guide som du som manusförfattare eller berättare generellt kan använda dig av för att skapa realistiska, samtida berättelser med klimatet i åtanke. De menar att även om en film inte handlar om klimatet specifikt, så måste det vara en del av väldsbyggandet för att det ska kännas realistiskt numera – och framför allt relevant. Guiden liknar The Impact Field Guide & Toolkit (impactguide.org) som kom ut för några år sedan med focus på just hur man skapar impact med sina filmer, och det är inte så konstigt när Doc Society som står bakom den är en av partnerorganisationerna till Good Energy.

Tre Snabba med BoostHbg kommer ut varannan vecka under nästan hela året och skrivs av Hillevi Gustafson, Screen Industries Strategist. Det är ett format under utveckling så vi ser framemot att utforska det med dig – hör bara av dig med tankar, feedback eller förslag till hillevi@boosthbg.se

EVENT: Satsa! inspirationsträff den 20 maj 2022

Den 20 maj klockan 16:00-18:00 på Biograf Panora i Malmö arrangerar vi en ”Satsa!”-inspirationsträff med regissörerna Alexander Abdallah (känd från Netflix “Snabba Cash”) och Mustafa Al-Mashhadani (aktuell i säsong 2 av “Tunna Blå Linjen”) som visar sin kortfilm ”Vi var barn då” och regissören Alecio Araci (”Glödhet”, ”Mami”) visar klipp från sin kommande kortfilm ”Tjena Tjavo”. Efter filmvisningen svarar regissörerna på publikens och moderator Alma Dzafic Ferhatovics frågor och berättar om sin egen väg in i filmbranschen. Därefter följer ett samtal med alla tre om vad som krävs för att inspirera till att det görs mer film för barn och unga med minoritetsperspektivet i fokus.

Denna visning och regissörssamtal är en del av BoostHbg och Tehara Medias ”Satsa!”-projekt som finansieras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Anmälan:
Om du vill delta, fyll i formuläret med intresseanmälan: https://forms.office.com/r/idbT4fRm1j Vi mailar bekräftelse och inbjudan till de första 100 som anmäler sig. Vid insläpp till salongen kommer vi kontrollera att alla står på deltagarlistan.

BoostHbg är ett regionalt resurscentrum som stöttar innovation inom de audiovisuella produktionsbranscherna. Vi stöttar skånska kreatörer som vill utforska och optimera sina filmprojekt.

Tehara Media är en ideell förening som arbetar med film och media som verktyg för förändring.

EVENT: BoostHbg Community Meetup 11 maj 2022

Den 11 maj är BoostHbg Community Meetup tillbaka och vi kommer åter igen vara på Game Habitat Dev Hub på Torggatan 2 i Malmö eftersom ni var så många som uppskattade lokalen när vi var där i mars. Kvällens guest speaker är Alison Norrington, Founder & Creative Director på London-baserade Storycentral.

Kom och träffa kreatörer och filmarbetare i den Skånska filmcommunityn, mingla, hitta nya samarbeten eller ta chansen att ansöka till vår pitchtävling ”Pitch Your Heart Out!” där vinnaren belönas med 5000kr.

Vi bjuder på mingel-mat och alkoholfri dryck. Dörrarna öppnas 17:00. Vi sätter igång vid 17:30 och håller på fram till 20:30. Eventet är öppet för alla, men föranmälan krävs.

Anmälan till Community Meetup:
https://forms.office.com/r/2ceryeaa2m

Om du även vill ansöka till pitch-tävlingen så gör du det via denna länken: https://forms.office.com/r/JeFuKgMNfg

Plats: Game Habitat Dev Hub, Torggatan 2, Malmö
Tid: 17:00-20:30 den 11 maj 2022

Program

 • 17:00 Dörrarna öppnas, mingel
 • 17.30 Vi hälsar välkomna, BoostHbg-stöttade kreatörer presenterar sig
 • 17:45 Guest speaker Alison Norrington från StoryCentral
 • 18.00 Mat och mingel
 • 18:45 Pitch your Heart Out! pitching competition
 • 19:15 Mingel
 • 20:30 Tack för ikväll!

EVENT: Community Meetup den 22 mars med Pitch Your Heart Out-tävling

Välkommen på BoostHbg community meetup 22 mars i Malmö

Den 22 mars 17:00 är alla i den Skånska film-communityn välkomna till BoostHbg Community Meetup, som vi den här gången arrangerar i samarbete med Game Habitat DevHub, som ligger på Torggatan 2 i Malmö, precis vid Gustav Adolfs torg.

Kom och träffa andra kreatörer, manusförfattare, regissörer, filmskapare och filmarbetare. Mingla, hitta nya samarbeten eller ta chansen att vara med i vår pitchtävling ”Pitch Your Heart Out!” där vinnaren belönas med 5000 SEK. Eftersom vi den här gången är på Game Habitat DevHub så hoppas vi också extra mycket att du som jobbar med spel och är intresserad av att hitta nya vänner och samarbeten i filmbranschen vill komma!

Vi bjuder på vegansk mat och alkoholfri dryck. Dörrarna öppnas 17:00. Vi sätter igång vid 17:30 och håller på fram till 20:45.

Preliminärt program:
17:00 Dörrarna öppnar + mingel
17.30 Eventet börjar + presentation
18.00 Vegansk mat och dryck serveras + mingel
18:45 Pitch your Heart Out! (3 utvalda deltagare pitchar sina projekt)
19:15 Mingel
20:45 Eventet slutar.

Anmälan till Community Meetup:
För att vi ska kunna planera för rätt mängd personer måste alla som vill komma på Community Meetup föranmäla sig via det här formuläret: https://forms.office.com/r/cydmS2uZNQ

Anmälan till pitchtävlingen Pitch Your Heart Out:
Om du vill vara med i vår pitchtävling ”Pitch Your Heart Out” och ha chansen att vinna ett stipendium på 5000 SEK behöver du också anmäla ditt intresse för det. Av de som söker till pitchtävlingen väljer vi ut 3 personer som kommer pitcha på community meetupen den 22 mars! Du har upp till 7 minuter på dig att presentera din idé på ett roligt och engagerande sätt. Prissumman är kanske inte så hög men därmed är inte heller pressen det. Se det som ett roligt sätt att öva på att pitcha samtidigt som du får en chans att få en peng att utveckla projektet eller dina egna skills med. Deadline att ansöka för att delta i Pitch Your Heart Out är den 16 mars. Vi meddelar vilka 3 som valts ut att pitcha den 18 mars.

Läs mer och anmäl ditt intresse att delta i Pitch Your Heart Out här: https://forms.office.com/r/BDMRPxSEuR

Mer detaljer kommer inom kort. Vi hoppas att vi ses den 22 mars!

Boka snabbfika med Boost Crew inför ansökningsdeadline

Just nu kan du boka in en digital fika med någon av oss som jobbar på BoostHbg för att svara på frågor inför deadline den 6 februari. Så om du funderar på att söka stöd men har funderingar kring processen och stödet så är det bara att anmäla dig här: Vello | BoostHbg

Läs mer om vad vi erbjuder och vad vi letar efter här.

EVENT: Julfesten är tillbaka!

Nu äntligen kan vi bjuda in till BoostHbgs årliga julfest igen! En kväll för alla frilansande kreatörer att träffas, fira året som gått och se framemot nästa års spännande kreativa äventyr.

I år bjuder vi in till en gemensam middag i Teatersalen på Dunkers kulturhus där vi börjar med glöggmingel och avslutar med klassiskt gottebord. Så ta på dig festskorna och din bästa jultröja och kom redo för en trevlig kväll med dina kollegor och vänner!

Det kommer även vara en retur av BoostHbgs Fiskedamm – där vi alla lägger in något i potten som andra kan fiska upp. Det kan vara en tennislektion om du är en fena på det, eller kanske att du erbjuder manusläsning och feedback, eller en fika i parken, ja vad som helst som du känner just du kan dela med dig till vårt gemensamma community. Så fundera på det och kom förbered med en rolig idé!

Datum: 8 december 2021

Tid: 17.00-21.00

Var: Teatersalen, Dunkers kulturhus

Intresseanmälan görs via denna länken

Där är ett begränsat antal platser så det är först till kvarn som gäller och du kommer få en bekräftelse via mejl när du är inbokad. Om du inte får en plats först så kommer vi lägga till dig till väntelistan och kontaktar dig i fall vi får avbokningar. Sista datum att anmäla dig är den 5 december. OBS Eftersom vi beställer mat och inte vill slösa så är det viktigt att de som anmäler sig kommer, skulle det vara så att du får en plats men sen inte kan komma så måste du mejla bjarke@boosthbg.se snarast så att vi kan bjuda in någon från väntelistan. Du har till och med den 6/12 att avboka annars kommer vi ta ut en avgift på 300 SEK.

Hoppas att vi ses där!

EVENT: November Community Meetup med Pitch Your Heart Out Tävling

Välkommen till Boost Yourself Community Meetup! BoostHbg vill bjuda in alla indie-kreatörer inom den audiovisuella sektorn för en kväll där vi firar vårt fantastiska community. Häng med och ta chansen att träffa både gamla och nya kollegor!
När: 10 october
Tid: 17.00
Vårt mål är att ha en härlig community träff varje månad där vi tillsammans kan lära känna fler människor i branschen, lyssna på korta föreläsningar och berättelser från inspirerande kreatörer och njuta av god mat och dryck tillsammans.
Det kommer också finnas möjlighet för dig som vill att presentera ett coolt projekt med chans att vinna 5000SEK i ett stipendium genom att vara en av tre som deltar i Pitch Your Heart Out-tävlingen! Du har upp till 7 minuter på dig att presentera din idé på ett roligt och engagerande sätt. Prissumman är kanske inte så hög men därmed är inte heller pressen. Se det som ett roligt sätt att öva på att pitcha men en chans att få en peng att utveckla projektet eller dina egna skills. Deadline att ansöka för att delta i pitchen är den 7 november.
Allt detta är naturligtvis helt gratis och vi ser framemot att se dig där. Och ta med dina vänner. Och kanske nån rolig granne. Eller den där personen som delar kontor med dig men du inte riktigt lärt känna än. Alla är välkomna!
Den 10 november går allt av stapeln och du anmäler dig här nedan för eventet(OBS att anmäla sig till eventet är inte samma som att ansöka om att pitcha):
Du ansöker om att delta i pitchen samt att läsa alla spelreglerna här: https://forms.office.com/r/n7WiXVVpCZ

EVENT: Oktober Community Meetup med Pitch Your Heart Out tävling

Välkommen till premiären av Boost Yourself Community Meetup! Nu äntligen kan vi slå upp portarna igen och BoostHbg vill bjuda in alla indie-kreatörer inom den audiovisuella sektorn för en kväll där vi firar vårt fantastiska community. Häng med och ta chansen att träffa både gamla och nya kollegor!

Vårt mål är att ha en härlig community träff varje månad där vi tillsammans kan lära känna fler människor i branschen, lyssna på korta föreläsningar och berättelser från inspirerande kreatörer och njuta av god mat och dryck tillsammans. Det kommer också finnas möjlighet för dig att presentera ett coolt projekt med chans att vinna 5000SEK i ett stipendium genom att vara en av tre som deltar i Pitch Your Heart Out-tävlingen! Du har upp till 7 minuter på dig att presentera din idé på ett roligt och engagerande sätt. Prissumman är kanske inte så hög men därmed är inte heller pressen. Se det som ett roligt sätt att öva på att pitcha men en chans att få en peng att utveckla projektet eller dina egna skills.

Allt detta är naturligtvis helt gratis och vi ser framemot att se dig där. Och ta med dina vänner. Och kanske nån rolig granne. Eller den där personen som delar kontor med dig men du inte riktigt lärt känna än. Alla är välkomna!

För att säkra din plats måste du registrera dig här. Klicka in och gör det nu direkt, det är en kväll du inte vill missa!

Datum: 14 oktober 2021

När: 17.00-20.00

Var: Grand, Malmö

Biljetter: Gratis och bokas här

Program:
17.00 Välkommen
17.25 Samtal med kvällens gäst
17.50 Mat och mingel
18:40 Pitch your Heart Out!
20.00 Tack och god natt

PITCH YOUR HEART OUT tävling

 • För att kunna delta måste du bo i Skåne.
 • Du får max sju minuter att pitcha. Du kan använda mindre tid om du vill.
 • Presentationen ska göras utan visuellt material. Tänk lo-fi.
 • Projektet du presenterar måste vara realistiskt. Det betyder att projektparametrarna måste vara meningsfulla. Så, till exempel att spela in en långfilm med många specialeffekter med en budget på 100,- sek accepteras inte.
 • Projektet behöver inte vara troligt just nu. Det betyder att du kan lägga upp ett drömprojekt du vill göra men just nu är det osannolikt att det händer på grund av att du till exempel saknar kompetens, nätverk eller ekonomi.
 • För att anmäla dig måste du fylla i detta formulär. Vi kommer välja ut 3 personer att delta med sina projekt baserat på dessa kriterier.
 • Sista dagen för att anmäla dig till pitchen är den 10 oktober. Vi meddelar om du blir vald till att pitcha den 11 oktober. Anledningen till att deadline är så nära evenemanget är att vi inte vill att du ska spendera veckor av din tid på förberedelser.

Pitch Your Heart Out är designad att vara en liten uppgift med relativt lite på spel och därför inte tänkt som något du tränar för i timmar. Se det som en möjlighet att dela med dig av ditt projekt och din entusiasm för berättande framför ditt community på ett roligt och givande vis. Man vet aldrig vem som lyssnar och blir taggad på att hjälpa till!

ANSÖK NU: BoostHbg Impact Workshop med Think-Film Impact Production

Ge ditt projekt en rejäl boost och ta chansen att få arbeta med ledande experter inom impact arbete.

BoostHbg har bjudit hit brittiska Think-Film Impact Production för att hålla en två dagars workshop där 4-6 filmare eller bolag/team med varsitt projekt får en unik chans att arbeta med Impact under deras expertis. Du/ni får under deras handledning djupdyka i ert projekt och lämnar med en konkret plan för impact arbete.

Workshopsinnehåll:

 • Föreläsning om impact produktion, vad det betyder och hur det samspelar med filmutveckling, produktion och distribution.
 • Strategiworkshop :
  • Förstå ditt projekts identitet och syfte
  • Utveckla impact koncept
  • Identifiera din impact community
 • 1-1 impact pitch coaching med Think-Films pitch- och strategiexpert
 • Workshop om riskbedömning och mätning av utfall/resultat
 • Övningspitch inför panel med bestående av olika typer av beslutsfattare, politiker, tjänstemän, frivilligorganisationer/NGOs, lokala företag.
 • Feedback och avslutning

Låter detta som något för dig? För att ansöka ska du skicka in följande som PDF till info@boosthbg.se senast den 26 oktober.

Svara på dessa frågor (på engelska)

 • As a creative what/how are you expecting your story to change mind/hearts/perspectives?
 • If you were imagining the impact actions for your film, what would the smallest impact and the dreamiest impact output be?
 • Who do you want to reach with your story?

Samt projektinfo:

 • Projektbeskrivning på max två sidor (gärna på engelska)
 • CV med filmografi för producent och regissör
 • Om det finns någon deck eller visuals skicka gärna med det också.

Praktisk info:

Datum: 17-18 november 2021

Tid: ca 10-16. Under dagarna bjuds det på fika och lunch.

Plats: Dunkers Kulturhus, Helsingborg

Språk: Workshopen sker på engelska.

Kontakta handläggare Alyssa om du har frågor inför deadline. 

Om Think-Film Impact Production – Projects | Think-Film Impact Production (tfip.org)

Think-Film Impact Production is a market-leading impact media company with specialist expertise at the cutting-edge intersection of film and policy. Working in partnership with independent filmmakers and global studios, production companies and distributors, their impact campaigns bring powerful visual media into political, business and grassroots spaces, connect with policy agendas in dynamic new ways and help drive forward concrete decisions, commitments and outcomes that make real change where it matters most.