Ansök till Nationellt Manusresidens 2024

lila bakgrund med texten "manusresidens"

(Ansökan är nu stängd och stipendiaterna är utvalda. Läs mer om dem här!)

Helsingborgs kulturförvaltning, med BoostHBG som arrangör, utlyser ett nationellt manusresidens för två yrkesverksamma manusförfattare som vill utforska hur digitala verktyg kan stärka deras manus och skapandeprocess. Ansökan är öppen mellan 1 mars – 16 april.

Under sex veckor hösten 2024, 9 september – 18 oktober, erbjuds två professionella manusförfattare möjlighet att arbeta med en revision av sina manus genom att utforska hur digitala verktyg – till exempel Unreal – kan stärka ens skapandeprocess, vision och projekt. Residenset arrangeras av BoostHBG som, om man vill, finns med som bollplank längs vägen och erbjuder coachning samt tillgång till deras nätverk. Det finns inga krav på tidigare erfarenhet av Unreal eller andra digitala verktyg. Vi kan ta emot manus som skrivs på svenska eller engelska, sökande måste vara bosatta och verksamma i Sverige för att vara berättigade att söka.

Under residensen erbjuds de gästande manusförfattarna följande:

 • Kost och logi på Sundsgårdens hotell och konferens
 • Vistelsestipendium om 65.000 SEK
 • Lokaler att arbeta i på Dunkers Kulturhus
 • Resekostnader tur och retur till Helsingborg, samt busskort
 • Bollplank och coaching (om författarna önskar, inget krav)
 • Introduktion och tillgång till särskilt utvalda digitala verktyg
 • Produktionsstöd
 • Möjlighet att utöka sitt nätverk
 • Möjlighet att delta i samtal med andra kreatörer om filmbranschen, skapande, digitala verktygs möjligheter, utmaningar, etiska perspektiv mm.

Som del av residenset förväntas stipendiaterna att bidra med någon form av publika möten (exempelvis föredrag eller workshop) under sin vistelse.

ANSÖKAN

För att bli residensstipendiat hos oss ansöker du via Helsingborg stads boknings- och bidragssystem Rbok. (ansökan är stängd och stipendiaterna är utvalda. Läs mer om dem här!)

Du ansöker med ett första manusutkast till långfilm eller pilot till TV-serie, logline, synopsis, CV samt en beskrivande text om vad du hoppas få ut av och vill åstadkomma under ditt residens. Vi kan ta emot manus som skrivs på svenska eller engelska.

Vi ställer inga krav på slutproduktion men inom residenset ingår ett visst krav på förmedling, genom publika delmoment som workshops eller föredrag. Efter avslutat residens följer även en utvärdering av programmet.

Utlysningen är öppen till 16 april. Jurybedömning och urval sker under maj med besked om tilldelning i början av juni. Tillträde till lokaler och boende samt introduktion sker den 9 september.

Villkor för sökande:

 • Sökanden ska vara professionellt verksam och stadigvarande bosatt i Sverige och/eller ha sin konstnärliga verksamhet här.
 • Sökanden får inte ha skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten eller vara försatt i konkurs.
 • Bidrag ges inte till sökanden som är studerande på mer än 50 procent.
 • Senast en månad efter att vistelsestipendiet avslutats ska en redogörelse av hur vistelsen har fungerat och vad vistelsen har inneburit för det egna konstnärliga arbetet inlämnas till kulturnämnden. Beroende på residensets inriktning och profil kan även annan form av redovisning komma att krävas.
 • Residenskonstnären ska bidra med motprestationer i form av publika möten (exempelvis föredrag eller workshop) under sin vistelse. Även andra former av motprestationer kan komma i fråga.

 

Ansökningarna bedöms av en jury bestående av tre externa och två interna jurymedlemmar med kvalificerad sakkunskap inom manusskrivning. Förslagen bedöms utifrån den sökandes konstnärliga kvalitet, nationell och internationell verksamhet samt innehållet i ansökan.

 

Om BoostHBG:

BoostHBG är ett regionalt resurscenter med uppdrag att stötta kreatörer inom de audiovisuella produktionsbranscherna genom att främja innovation och kunskapsdelande.

Vi hjälper dig som filmskapare att navigera i ett kontinuerligt föränderligt medielandskap och säkerställer att du håller dig relevant och kan möta de utmaningar och möjligheter som alla dessa utvecklingar medför.

Tips! Lyssna in här för att se hur manusförfattaren Emma Needell använder Unreal för att stärka sitt manus: 73. Emma Needell on Technology, Creative Practice and Finding your Story’s Heart – Future of Film Podcast with Alex Stolz | Lyssna här | Poddtoppen.se

 

Kontaktperson:

Alyssa Lewin
BoostHBG
Kulturförvaltningen Helsingborg

alyssa@boosthbg.se

Avbryt

Lämna en kommentar