TRE SNABBA MED BOOSTHBG #8

porträttbild på Hillevi med en bakgrund av universium
Årets sista TRE SNABBA är här! Hillevi Gustafson har tagit en titt på kreativa samarbeten, djupdykt i film3 och vad det kan betyda för branschen. Som om inte det vore nog,  får vi en återblick på några snabba guldkorn som avhandlar kortfilm och filmlistor. 

  • Film är en av de mest kollaborativa konstformerna och kreativa samarbeten både framför och bakom kameran är centrala för att produktionerna ska bli bra. Svenska filminstitutet bjöd under hösten in till ett samtal mellan regissören Tarik Saleh och producent Kristina Åberg om hur de utvecklat ett så givande och långvarigt samarbete. På frågan om vad det är som gör ett samarbete som deras, lyckat och hållbart, säger Kristina Åberg att ”om man inte pratar med varandra då tar det slut… även när vi är jobbiga med varandra, pratar vi”. Tarik Saleh lägger till ”Vi är två individer som har varsin sanning, men för mig i alla fall, när det verkligen har gällt, har vi ändå haft samma inställning … när det skulle vara helt legitimt att lägga ner … men lägger vi ner nu så är det över för alltid och då har vi alltid bestämt oss att göra det ändå.”

Ett annat svenskt filmsamarbete som syns lite extra just nu är det mellan Ingmar Bergman och filmfotografen Sven Nykvist som skulle ha fyllt 100 år i år. I och med detta har Bergmanveckan valt ut temat Bättre Tillsammans för årets festival och kommer bjuda in till samtal på bland annat det ämnet. Redan nu kan du höra Sven Nykvist prata om deras samarbete.

  • Ett område som fått mycket press och fokus under året är utvecklingarna inom blockchain och krypotvalutor. Vi på BloostHBG har undersökt hur detta kan komma att påverka filmbranschen på olika sätt. Du kan läsa artikeln här. Detta område benämns ofta som film3 och vi vill försöka rusta oss – och er – inför den här utvecklingen så att vi vet vilka de viktiga frågorna är så att vi varken missar möjligheterna med det eller faller för hypen.
  • Dags för några favoriter i repris. Nu när vi är på sista punkten för året så återbesöker vi lite ämnen som vi redan avhandlat i TRE SNABBA under året som gått. Kortfilmer pratade vi om i TRE SNABBA #2 och snart är det årets kortaste dag vilket betyder även att det är dags för Kortfilmsdagen. Detta uppmärksammas runt om i Sverige på biografer och du kan se vilka visningar som finns i din närhet. Håller du på att utveckla en egen kortfilm? Scriptnotes har lite tips på hur du kan tänka kring manuset i det korta formatet. Även BAFTA har kommit med en rykande färsk verktygslåda för kortfilmer som innehåller massor av tips.   Sen så pratade vi om underbara filmlistor i TRE SNABBA #6 och nu äntligen är Sight & Sounds nya lista på de bästa filmerna genom åren publicerad med Chantal Ackermans Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles som nummer ett. Så in och inspireras för lite mysigt filmtittande under stundande helgdagar. Det finns såklart även gott om nya utvecklingar på streamingsidan också som vi skulle kunna återbesöka, men jag tror vi sparar det till det nya året.

 

TRE SNABBA med BoostHBG tar nu vinterledigt men återkommer i februari 2023 och kommer efter det ut ungefär ut var tredje vecka. TRE SNABBA sammanställs och skrivs av Hillevi Gustafson, Screen Industries Strategist på BoostHBG. Det är ett format under utveckling så vi ser fram emot att utforska det med dig – hör bara av dig med tankar, feedback eller förslag till tresnabba@boosthbg.se

Avbryt

Lämna en kommentar