TRE SNABBA: Future Skills, Festivaler och Podd-tips
Publicerad: Uppdaterad:
Kulturakadamien nyligen släppt rapporten Future Skills for Film and TV (Future Skills, Collaboration and Leadership – Göteborg Film Festival) som tittar på den senaste Nostradamus rapporten från ett kompetensbehov perspektiv. Rapporten lyfter vikten av skapa strukturer som stärker möjligheter för samarbete och kunskapsutbyte. Utöver den så finns nu även finns av samtalen från årets upplaga av TV Drama Vision från Göteborgs filmfestival uppe på KPlay. Det finns otroligt mycket bra att grotta ner sig i men kan tipsa lite extra om:
Film festivaler är en komplex del av filmbranschen som kan vara svår att navigera. Hur vet man vilken festival som passar sin film bäst? Hur får man ut det mesta från ett festival besök? Hur lägger man upp en festival plan som funkar och är hållbar med de resurserna man har? Cannes Film Festival är runt hörnet och som en av världens största mötesplatser för filmskapare så är det många som drömmer om att visa sin film där. Även utan en film i festivalen så åker många dit för marknaden med målet att komma vidare med ett projekt eller skapa nya kontakter i sitt professionella nätverk. Stepen Follows har skrivit ihop en guide till hur man överlever Cannes specifikt samt lite tips för att navigera festivaler mer generellt Om man inte har en sales agent eller någon med distributionserfarenhet kopplat till sitt projekt så kan det vara överväldigande att försöka bestämma vilka festivaler att satsa på. BoostHBGs Jan Daae rekommenderar att om man kan koppla en sales agent till sitt projekt så tidigt som möjligt desto enklare är det. Svenska filminstitutet har en lista på festivaler som är stödberättigande och det kan vara en bra lista att kika på om man vill se vilka festivaler som har kredibilitet. För det är också viktigt att försöka identifiera de festivalerna som faktiskt kan ge en film det man vill ha – publikmöten, bransch möten, vidare utveckling. Det är lätt att dras med och vilja skicka sin film till så många festivaler som möjligt, men det kostar pengar och kan skapa problem om det inte går i linje med distributionsmålen. Det har även blivit vanligare med bluff festivaler, som lovar mycket med inte levererar. Här finns en bra guide till hur man kan försöka identifiera om en festival är legitim eller inte: Avoiding Fake Film Festivals
Känns som det är dags att rekommendera lite poddar igen. FIlmbranschpodden publicerade nyligen ett avsnitt som tittade på lönsamhet i Svensk film och om det är en bra affär. Kan även rekommendera avsnittet The Waiting Game från Scriptnotes, de diskuterar hur man ska hantera perioder när man måste vänta på svar av olika slag. Det kör även en klassisk Three Page Challenge där de läser tre sidor manus som skickats in av lyssnare och ger feedback, alltid matnyttigt. Avsnittet Writing While The World is on Fire är även väl värt att lyssna på.