TRE SNABBA: Bästa filmstaden, Sora lanseras och podd-tips för jullovet 

Bild med tre cirklar i rosa, rött och lila. Framför det en bild på textens författare Hillevi Gustafson med tomteluva.
  1. BoostHBG samarbetar just nu med Göteborgs filmfestival och Nostradamus-projektet för att hitta format och vägar för att skapa community och dela kunskap inom branschen (mer om detta under 2025, men du kan läsa en liten presentation här: Nostradamus Collective) Inom ramen för detta det bjöd vi in till ett innovationslabb i Helsingborg för att undersöka frågan – hur kan en stad bli den bästa partnern för en filmproduktion? I rummet hade vi en blandning av kompetenser: från linjeproducenter till offentliga verksamheter. Tillsammans försökte vi definiera utmaningarna och möjligheterna som finns. Helsingborgs stad satsar på film och har nyligen ingått ett avtal med Film i Skåne kring produktionsmedel för film och TV som spelas in eller har annan anknytning till staden. Staden går in med 2 miljoner kronor per år och det matchas av Film i Skåne. Pengarna är viktiga, men vi vill även undersöka vilka andra insatser som kan behövas för att en stad kan bli unikt bra som inspelningsplats, håll utkik efter vår artikel med lärdomar från labbet som kommer efter helgerna!
  2. OpenAI visade de första bilderna från sitt video AI verktyg Sora redan i början av året, men avvaktade med lanseringen. Det var länge oklart när eller hur det skulle bli tillgängligt för konsumente, men nu har det släppts i USA med förhoppningen från bolaget att de ska kunna lansera i Europa snart. Plattformen tillåter att användare både att skapa ett helt nytt klipp från en text-prompt, men även använda existerande bilder och videos som bas för att sen kunna remixa. Stora risker kommer med AI video generatorer, speciellt en som ska vara så bra som Sora lovar. Enligt OpenAI så har de byggt in säkerhetsrutiner i modellen, men en journalist visade att det var ganska enkelt att be modellen skapa en liknelse av en känd streamer. Vissa verkar dock vara lite mindre imponerande på vad verktyget faktiskt kan leverera, men påpekar att det är lite som att jämföra GPT-1 med den nuvarande ChatGPT modellen, så man ska kanske vara lite försiktig med att säga att Sora aldrig kommer leverera vad de lovat. När OpenAI först visade deras demo-klipp från Sora så var det många i branschen som kände stor oro kring vad det kommer att betyda, men nu när den faktiskt finns att använda verkar det som om det ligger lite längre i framtiden innan den här typen av AI kommer kunna byta ut traditionellt skapade filmer. Modellen har speciellt svårt att få rätt på hur den ska generera gymnaster där människorna oftast blir konstiga, formbara figurer med extra ben eller armar som flyter fram genom scenen. Det är ganska underhållande och obehagligt att se – lite som en Cronenberg-film – men anledningen till att det är så är på grund av att modellerna inte förstår fysik. Den letar bara efter nästa pixel, vilket kan ge dessa konstiga outputs.
  3. Snart är det dags för julledighet och som en vän och kollega beskrev det så planerar jag att ligga på soffan som en glad säl och bara njuta. Jag tror det säker är många av oss i vårt filmcommunity som känner behöv av lite extra återhämtning efter ett ganska tufft år för många, både inom filmbranschen och i världen i stort. Så om du har tur att kunna ligga på soffan lite nu över helgerna så kommer här ett svep av poddtips om du vill ha lite att lyssna på där under filten. Först ut, svenska Filmbranschpodden med Simon Kölle. Det finns två säsonger med intervjuer med personer med olika erfarenheter inom branschen och jag kan speciellt rekommendera avsnittet med Skånes egna Olof Spaak. Olof, som också stöttats av BoostHBG och var med och talade på vårt 15 års-jubileum för några veckor sedan, delar med sig av sin resa som professionell filmskapare. Jag fick även ett tips från Johanna Koljonen om denna podden där de diskuterar publikbeteende i relation till Wicked som nyss släppts på bio. Det var mycket snack inför premiären av Wicked och Gladiator 2 om det skulle bli ett nytt ”Barbenheimer”-fenomen – men riktigt så blev det inte. Dock visar analysen av biopubliken globalt att många av de som gick och såg Wicked kanske inte vanligtvis går på bio, och många av dem planerar att gå att se den igen. Så den lyckades bli ett event som man skulle uppleva på bio och ofta i grupp. Värt att lyssna om du är nyfiken på publikebeteende. Ett annat tips är en intervju på Directors Guild of America podden med Levan Akin om hans film Passage, Han pratar om utmaningarna med att spela in i Istanbul och vad som driver honom som filmskapare.

    Sist och kanske mest passande för jullyssning så kommer det äntligen en ny säsong av filmhistorie-podden You Must Remember This. Första avsnittet ligger uppe nu

    och sätter scenen för säsongen som kommer fokusera på regissörerna som började med stumfilmerna och jobbade fram till 60, 70 och 80-talet. Introt drar paralleller med den teknologiska utvecklingen som vi just nu går igenom med AI och jag tror det kommer göra denna säsong speciellt intressant för alla som funderar på hur man navigerar stora förändringar i sin bransch.  

Det var allt för Tre Snabba för 2024! Det har varit roligt att få omvärldsbevaka tillsammans med er och jag ser fram emot att fortsätta nästa år och hitta nya spännande sätt att utveckla formatet. Om ni har tankar, idéer eller tips så är det bara att höra av er till mig på hillevi@boosthbg.se . Tills dess så får ni ha en fin juletid och en bra start på nya året!  

Avbryt

Lämna en kommentar