Nostradamus, Cannes insikter och poddtips! – TRE SNABBA MED BOOSTHBG #13

Rosa bakgrund, porträtt av Hillevi Gustafson. Cirklar med Cannes Filmfestival, Nostradamusrapporten och hörlurar
8 juni 2023. Det händer så mycket i branschen hela tiden och det kan vara svårt att hänga med. Men oroa dig inte, det är dels därför BoostHBG finns. Dessa snabbisar är tänkta som en liten teaser om ett ämne, som du sen kan grotta ner dig igenom att klicka på länkarna när du har tid och intresse för det.

1. Den tionde Nostradamusrapporten släpptes under Cannes Film Festival och presenterades under festivalen av mediaanalytikern Johanna Koljonen. Presentationen och panelsamtalet går att se här och hela rapporten finns att ladda ner på Göteborg Filmfestivals hemsida. Titeln summerar budskapet av årets rapport bra – Everything Changing All At Once. Det är mycket som händer just nu, både inom branschen och i världen vi verkar i. Detta känns genom hela rapporten och man får känslan att det är kanske extra svårt att blicka framåt med någon form av säkerhet just nu. Rapporten grupperar sin analys inom nio stora förändringar inom de kommande 3-5 åren: The Future Context, AI Powered Filmmaking Engines, Disciplining the Drama Market, Targeted Advertising Enters the Home, Why We Don’t Understand Cinemas, Underserved and Unconvinced Youth, New Paths For Everyone, The Filmmaking Business Reborn, och The Work of Sustainability. Om du inte har tid att läsa hela rapporten så kan jag speciellt rekommendera att läsa kapitlen om AI (kapitel 2) och Gen Z (kapitel 6). Det är ganska intensiv läsning och det är lätt att se på läget och känna oro för framtiden och för vad allt detta kommer att betyda för dig som kreatör. Men det finns också möjligheter. Vikten av att hålla sig uppdaterad om utvecklingarna inom branschen samt dina egna färdigheter kommer vara väsentligt för att hålla dig relevant inom världen av professionellt berättande. Så det är bättre att gå in i det med en nyfikenhet snarare än rädsla, och BoostHBG finns här för att hjälpa dig navigera i dessa tider.

2. Förutom Nostradamus diskuterades många andra viktiga frågor kring framtiden under filmfestivalen i Cannes. Nordisk Film och TV fond har två utmärkta inlägg på sin hemsida som kan vara bra att läsa. Den första är en intervju med Annette Novak, VD för Svenska Filminstitutet, som pratar om utvecklingar inom den svenska branschen och hur de försöker främja de aspekterna av filmbranschen som berör näringslivet och inte endast kulturpolitiska mål. Hon påpekar att det är en bra tid i att satsa på film med tanke på framgången för Svensk film men för att göra det fullt ut behövs samarbete mellan olika aktörer. Det andra inlägget handlar om biografens framtid, som kanske inte ser riktigt så dyster ut som man förr trodde.

3. Det har varit några bra veckor för poddar så tänkte passa på att tipsa om några avsnitt som kan vara värda att lyssna på. Först ut, Scitpnotes med John August och Craig Malin firade 600 avsnitt med att bjuda in manusförfattaren och regissören Christopher McQuarrie för att diskutera bland annat hur AI kan komma att påverka branschen. Samtalet lyfter många av de frågor som många manusförfattare sitter och grubblar över när det gäller framtiden så väl värt att lyssna. Ett annat spännande avsnitt om tekniska utvecklingar är Future of Film poddens avsnitt med producenten och entreprenören Niels Juul som diskuterade hans försök att använda web3, NFTs och DAO för att utveckla och finansiera film.  (Vi har skrivit ihop en liten primer kring dessa koncept som går att läsa här.) Och sist men inte minst så har NPRs podd Fresh Air en bra intervju med en journalist om den pågående strejken bland amerikanska manusförfattare och vad det kan betyda för TV produktioner framåt.


TRE SNABBA med BoostHBG sammanställs och skrivs av Hillevi Gustafson, Screen Industries Strategist på BoostHBG och kommer ut ungefär var tredje eller fjärde vecka. Det är ett format under utveckling så vi ser framemot att utforska det med dig – hör bara av dig med tankar, feedback eller förslag till tresnabba@boosthbg.se

Avbryt

Lämna en kommentar