Lista med aktuella utlysningar och workshops
Årets första månader innebär att en hel del ansökningar har öppnat upp. Det kan ibland vara klurigt att få en överblick vad som finns att söka och delta i. Därför har vår community manager Alexandra Lige Berglund har sammanställt en lista med deadlines och kort beskrivning av varje utlysning som kan vara intressant för dig som arbetar med film och audiovisuell produktion, och som vill utveckla dina projekt vidare. Missa inte att många ansökningar till Film i Skåne och Svenska Filminstitutet sker löpande. Har du tips på utlysningar som borde vara med, maila alexandra@boosthbg.se
26/1 dok.incubator-INT är ett skräddarsytt utvecklingsprogram från april till november som vänder sig åtta dokumentärfilmsprojekt som är i rough cut stadiet och som har en ambition om att göra dig redo för den internationella marknaden.
31/1 Malmö Arab Film Festival (MAFF) Industry Days Fund. Håller du på att utveckla ett fiktions eller dokumentärfilmsprojekt som är över 70 minuter eller om du utvecklar ett kortfilmsprojekt inom fiktion. Kolla MAFFs ansökan för finansiering.
1/2 Konstnärsnämnden internationellt resebidrag. Ska du filma eller göra research för ett projekt utomlands i sommar eller höst? Är du inbjuden till en filmfestival ute i världen? Passa på att söka!
1/2 Torino Film Lab – publikdesignfond på 45 000 euro. Denna utlysning riktar sig till dig som är producent eller säljagent och som har ett fiktion-, kreativt dokumentär- eller animationsprojekt (över 60 minuter) i postproduktion. Tilldelas du fonden får du även skräddarsydd konsultation för att bygga upp och engagera publiken. Likaså innovativa handlingsplaner för att stärka sälj och distribution.
2/2 Utvecklingsstöd från Region Skåne riktar sig till aktörer som bedriver professionell verksamhet inom kultursektorn i Skåne. Vill du arbeta fram nya metoder, processer och tekniker? Etablera samarbeten och nätverk? Bygga och etablera verksamheter eller jobba med kompetensutveckling som ska tillvarata och utveckla idéer inom kulturområdet. Läs mer om hur du ansöker.
8/2 Skicka in din film till Pixel! Pixel är Skånes kortfilmsfestival, som är gratis, och som går av stapeln 6 maj i Malmö på biograf Panora. Skånska filmskapare i alla åldrar är välkomna att skicka in sin kortfilm.
10/2 Ansök till samproduktion för kortfilm hos Film i Skåne. För att kunna söka det finnas en producent med ett produktionsbolag bakom projektet.
10/2 ESoDoc – European Social Documentary är ett 8-månader långt program för professionella inom mediafältet som vill stärka sina kompetenser inom storytelling och medskapande samarbeten.
11-12/2 Ljudworkshop på Lokstallarna i Malmö. FilmCentrum Syd arrangerar en tvådagars workshop där de går igenom filmljudets alla stadier. Workshopen riktar sig till dig som arbetar i branschen, men du behöver inte ha några avancerade skills inom området för att delta. Kostnad: 300 kronor, sista anmälningsdagen är 26/1.
15/2 INTRO:DOX är ett initiativ för nya dokumentärfilmare som gjort en långfilm att få en introduktion till CPH:FORUM och ett nätverk under CPH:DOX. Missa inte att BoostHBG har ett samarbete med CPH:DOX där vi just nu kan ge ett antal skånska kreatörer möjlighet att delta på INTRO:DOX, där vi står för ackrediteringen och resa till ett värde av 2500 kr, sök senast 15/2 kl 17.00
15/2 Skicka in din film till Nordisk Panorama. Har du gjort en kort- eller en dokumentärfilm under 2022? Skicka in den till Nordisk Panorama Film Festival som går av stapeln i Malmö under september senare i år.
17/2 MeetMarket på Sheffield DocFest är en av världens största forum för dokumentärfilmsmarknad och pitchforum. Här har du möjlighet att pitcha ditt projekt för en internationella intressenter och distributörer.
24/2 Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspriser där du tävlar med en färdig kortfilm och en ny kortfilmsidé. Nytt för i år är att du kan söka PTA med tidigare film än att den är producerad 2022-2023. Detta eftersom fokus på priset ligger på framtida kortfilmsprojekt.
24/2 IDFA Project Space är ett innovativt talangprogram som riktar sig till dokumentärfilmare som gjort en eller två dokumentärer och som vill arbeta med sina projekt under fyra månader, juli till september.
27/2 Moving Sweden produktion av filmprojekt. Ett stöd från Svenska Filminstitutet som har som syfte att stimulera förnyelsen av svensk film samt stärka återväxten genom att utveckla upphovspersoner och den svenska filmen i hela landet genom högt kreativt tak och enklare finansiering.
1/3 Programmet Långfilm är ett talangutvecklingsprogram inom fiktion och dokumentär där Film i Skåne söker nya skånska röster som har tidigare erfarenhet av kortfilm men inte debuterat som långfilmsregissör. Ansökan är öppen 15/2-1/3
1/3 Stöd till dataspel och immersivt innehåll. Syftet med detta stöd från Kreativa Europa MEDIA är att öka kapaciteten hos europeiska dataspelsproducenter, XR-studios och audiovisuella produktionsbolag att utveckla dataspel och immersivt innehåll med potential att nå globala publiker.
1/3 Hot Docs Incubator är ett program för fem projekt som finansieras med 35 000 CAD var av Netflix. Och är till för dokumentärfilmare som vill växa och arbeta med ett projekt som har marknadspotential. Programmet avslutas 2024 med en work in progress under Hot Docs i Canada.
5/3 Stipendiet utlyses gemensamt av Film i Skåne och FilmCentrum Syd. Det riktar sig till filmare i alla åldrar som är på ett tidigt stadie i sitt filmskapande. Stipendiet består av ett stöd på 5 000 kronor för en film som är max 15 minuter.
30/3 Tornino Film Lab – samproduktionsfond på 50 000 euro. Är du producent och utvecklar du en långfilm (över 60 minuter) inom fiktion, kreativ dokumentär eller animation? Då kan du söka TFLs samproduktionsfond där du får skräddarsydd handledning och 50 000 euro.
31/3 SeriesLab Talents är ett initiativ från Torino Film Lab som riktar sig till blivande manusförfattare inom drama. Det är ett fem-månaders program som aktivt söker efter manusförfattare med olika bakgrunder och röster och som är underrepresenterade i den Europeiska TV-industrin. Utöver handledning online arrangerar de tre stycken writers room på fem dagar var i september, november och tidigt 2024. Programmet kostar 1 500 euro och du måste ansöka.
31/3 SeriesLab riktar sig till internationella manusförfattare, skrivande regissörer och producenter som är i tidig utveckling av en dramaserie. Programmet sträcker sig över fem månader med fem-dagars workshop i september, november och tidig 2024. Programmet avslutas med en slutlig pitchpresentation inför industrin tidigt 2024. Kostnad 3 000 euro, du får vara ett team på 1-2 personer, och de tar in 9 projekt som alla måste ansöka.
1-30/4 Sparbanken Syds kulturstipendium för filmare. Ansökan kan sökas av samtliga konstnärliga funktioner inom filmproduktion. Ansökan ska innehålla en motivering för stipendiet och hur det ska användas för att stödja den fortsatta karriären. Karriärplan, CV, budget och uppgifter om önskad mentor eller vidareutbildning ska bifogas. Vardera stipendium är på 150 000 kronor. Ansökan öppnar 1 april.
5/4 Konstnärsnämndens arbets- och långtidsstipendium ger filmregissörer, filmfotografer, dokumentärfilmare och filmklippare möjlighet att bedriva och fördjupa sin konstnärliga verksamhet genom ett-, två-, fem- och tioårigt stipendium. Stipendiebeloppet varierar från 80 000 till 157 000 kronor beroende på vad du söker. Ansökan öppnar 3 mars.
15/4 Skicka in din film till Nordisk Panorama. Har du gjort en kort- eller en dokumentärfilm under 2023? Skicka in den till Nordisk Panorama Film Festival som går av stapeln i Malmö under september senare i år.
17/4 Utbildning producent film och TV drama. Den snabba digitaliseringen och allt fler streamingtjänster innebär att produktionen av film och TV-serier ökar rejält både i Sverige och internationellt. Yrgo utbildar producenter som kan ta ett helhetsgrepp gällande filmproduktion och driva projekt med internationell standard – allt det som arbetsmarknaden efterfrågar. Utbildningen sker på distans och är två år. Ansökan är öppen 1/2-17/4
21/4 Skicka in din film till Lund Fanstastic Film Festival. Festivalen fokuserar på fantastik film, som vanligen används som samlingsnamn för filmgenrer som science fiction, fantasy och skräck. Anmälan är öppen internationellt för både kort och långfilm där filmerna måste vara producerade under 2022.
23/4 Stöd till samutveckling av ett projekt. Kreativa Europa MEDIA erbjuder ekonomiskt stöd för samutveckling av ett projekt inom följande kategorier: fiktion, kreativ dokumentär och animation. Projektet ska vara tänkt för internationell kommersiell distribution.
16/5 Stöd till TV- och online-innehåll. Oberoende europeiska producenter kan söka stöd hos Kreativa Europa MEDIA för produktion av TV- och online-innehåll inom drama, animation och kreativ dokumentär.