Oscarsnomineringar och film i mängder – TRE SNABBA med BoostHBG #10

Oscarsstauyett, svart bakgrund

Nu på söndag den 13 mars är det dags för årets Oscars gala där bland annat Sveriges egna Ruben Östlund har chans att plocka hem priser för bästa film, bästa manus och bästa regi. Detta är generellt sett som kulmen av årets galasäsong och dit många filmskapare världen runt drömmer att nå. Oavsett vad man tycker om galor, utmärkelser och alla kampanjer för vinster, finns det väldigt bra saker med dessa stora branschevent. Det kommer ut en massa fantastiska resurser där filmare kan ta del av själva hantverket bakom vissa av årets största filmer. Därför passar denna utgåva av TRE SNABBA på att dela ett axplock av resurser som kan ge insikter och inspiration för ditt eget skapande.

  1. Just nu gåt det att ladda ner och läsa manus från de nominerade filmerna här. Tillgängligheten till dessa manus är en fantastisk resurs för att få en möjlighet att se hur olika filmer är konstruerade och ett bra verktyg att fördjupa din förståelse för hantverket. Om någon har bra tips på vart man kan hitta svenska filmmanus så får ni gärna höra av er, det är något jag själv länge försökt hitta men inte lyckats.
  2. The Hollywood Reporter bjuder varje år in till en serie av samtal med producenter, regissörer, manusförfattare och skådespelare. Jag kan speciellt rekommendera samtalet mellan regissörerna som avslutar med lite tips på vad man inte ska säga till nya regissörer. Även samtalet med producenterna är fascinerande där bland annat Viola Davis pratar om hur länge hon försökte få filmen The Woman King gjord och varför det var så svårt att få finansieringen på plats för den.
  3. Mandy Walker vann Amercian Society of Cinematographers pris för bästa filmfoto i lång fiktion för Elvis härom veckan vilket är första gången en kvinna vinner det priset. Här kan du höra henne prata om hur hon arbetade tillsammans med regissören Baz Luhrmann för att skapa filmens visuella stil och vad som krävdes för att lyckas översätta det rent tekniskt.

    TRE SNABBA med BoostHBG är vår omvärldsbevakning och är tänkt att ge dig en inblick i ett ämne. Artikeln sammanställs och skrivs av Hillevi Gustafson, Screen Industries Strategist på BoostHBG och kommer ut ungefär var tredje vecka. Det är ett format under utveckling så vi ser framemot att utforska det med dig – hör bara av dig med tankar, feedback eller förslag till tresnabba@boosthbg.se

Avbryt

Lämna en kommentar