FRÅGESTÄLLNING: Långa vägar till långfilmer

I en artikel från POV Film lyfter Jon Asp statistiken från Svenska Filminstitutet att under perioden 2009-2020 var medelåldern för debuterande långfilmsregissörer 38 år med stöd från SFI. Kollar man under de senaste åren så är det högre, 40 år under 2019 och 42 år under 2020. Det hade även varit intressant att kolla på siffrorna för manusförfattare som inte också regisserar för att få en riktigt bild av hur det ser ut för berättelsebärare att utvecklas inom filmbranschen i Sverige. Siffrorna i sig är kanske inte så problematiska, det är inget som säger att vara yngre betyder att man automatiskt gör bättre film. Men om man ser det som en snittålder för när folk i branschen tar ett viktigt och etablerande utvecklingssteg så öppnar det upp många frågor som är viktiga att diskutera- både från ett individ- och systemperspektiv.  

It’s all about the money  

En del som denna statistik skapar frågor kring är just ekonomisk hållbarhet för filmare. Att försöka få till din första långfilm – vilket ofta är det första tydliga steget in i en mer lönsam yrkesfas – när du är 38 år betyder att du under många av dina vuxenår betalat räkningarna på något annat vis än den yrkesroll du kanske är utbildad i och arbetar mot. Frågan är vad detta gör för dem som tragglar på, kan du ha ett liv under de förhållandena? Om du måste arbeta för lön inom andra yrken eller yrkesroller, vad gör det för utvecklingen av din hantverksskicklighet? Vad är det för röster som faller bort, för att det helt enkelt är för ekonomiskt ohållbart? Om det verkar som om det inte ens finns en chans att bryta sig in på riktigt, när kommer du besluta att det räcker?  

Dessa frågor är relevanta för de flesta i nästan alla stadier av en kreativ karriär men om vi ser långfilmsdebuten som en viktig mekanism för att både ge kreatörer en chans att utvecklas och visa sina framfötter samt för branschen att hitta nästa generationens smaksättare och, rent krasst, inkomstdrivare så är det viktigt att undersöka varför det verkar vara så svårt att ta steget vidare. Återigen åldern i sig är inte problematisk, vi borde uppmuntra kreatörer oavsett ålder att utmana sig själva och ta steget till långfilm. Men om åldern för långfilmsdebut är långt högre än, till exempel, åldern som de flesta tar examen från kreativa utbildningar så borde vi fråga oss själva varför det är så, och finns det möjligheter att korta det glappet – och för att undersöka vad som fyller det. 

Kortfilmsträsket 

En annan del av denna debatt är att undersöka vad de här filmskaparna gör fram tills de når den där efterlängtade långfilmen. Här bör vi konstruktivt kolla på vilken roll som kortfilmen spelar i en regissörs utveckling, både kreativt och yrkesmässigt. Är det kreativt gynnsamt att hålla kreatörer kvar i kortfilmsformatet längre för att utforska formen eller hindrar det dem från att utveckla sin filmiska berättarförmåga? Detta är inte en fråga som BoostHbg själv har svar på, men något som vi gärna undersöker vidare tillsammans med vårt community. Kortfilm är inte långfilm i miniatyrformat även om många av färdigheterna man behöver där kan översättas till längre berättelser. Detta gäller regissörer men nästan mer så för manusförfattare. Hur jobbar man på att utveckla sin röst, sin förståelse för berättarstruktur, sin kapacitet för långa format om man inte får chansen?  

För om vi kollar på just kortfilmer som ett oberoende format eller konstform så är det begränsat. Det säger något om att i en tid när folk tittar mer och mer på korta videos så har inte kortfilmen som form blivit en större publiksuccé. Det är såklart inget fel i att göra kortfilm och att vilja göra kortfilm. Det finns fantastiskt fina kortfilmer som hittar sin publik både via festivaler och online.  Frågan är snarare vilken roll ska kortfilmer spela i en filmares karriär? För även utan publikperspektivet så är de allra flesta regissörer och manusförfattare inte i den här branschen för att göra kortfilm. Ibland verkar det som om det är lite tabu att prata om kortfilm som ett steg mot längre projekt, att för att få stöd ska du vilja göra kortfilm för kortfilmens skull och inget annat.  

Är prototypandet en lösning? 

Målet med att ha ett prototypande mindset är just att gå igenom utvecklingsprocesser på ett snabbare vis som låter projekt testa, misslyckas, testa igen och tillslut hitta rätt väg. Exakt hur detta kan anammas inom filmbranschen har fortfarande inte etablerats än, men något som vi på BoostHbg vill fortsätta undersöka tillsammans med vårt community av både kreatörer och verksamheter. Kan det vara ett steg i ledet för att minska tiden det tar att få förtroende från systemet att få göra sin första långfilm? Genom att använda prototypande, proof of concept och kreativt förankrat publikarbete kan även otestade filmare få en chans. Är filmbranschen redo att våga prototypa mera? 

Just nu har BoostHbg två grupper med kreatörer som fått stöd av oss som på olika sätt utforskar, optimerar och stresstestar sina idéer. Genom både ekonomiskt stöd och coachande aktiviteter så är förhoppningen att alla ska avsluta sin stödperiod med konkreta lärdomar och insikter om sina projekt som tar dem ett steg framåt.  

Hur går vi vidare tillsammans? 

Utöver vad du själv som filmare kan göra för att utveckla dina färdigheter så måste vi även se på systemen som finns för att möjliggöra film, där även BoostHbg är en del av. Vi kan ha hur välutbildade och innovativa filmare som helst men om systemet som tar emot dem inte är relevant så faller det ändå kort. Just nu satsar Film i Skåne på utveckling av debuterande långfilmsprojekt genom SFIs kris stödpaket Talent To Watch. Det är en utmärk satsning på att fånga upp och investera i kreatörer som ännu ej fått chansen och det ska bli spännande att se hur urvalet ser ut när det kungörs. Men vad händer sen? Liknande kan sägas om Wild Card, SFI satsningen som fokuserar på nyutexaminerade filmstudenter. Kommer detta bli ett återkommande projekt eller en enstaka möjlighet? Och när det är återkommande satsningar, som till exempel Moving Sweden – och även BoostHbgs egna stöd – hur säkerställer man att dessa pengar används på bästa sätt för att skapa rätt typ av möjligheter i en så pass föränderlig bransch? Kontinuitet är viktigt och skapar trygghet hos sökande, men det är även viktigt att våga granska det utbud av talangutvecklande stöd som finns och se om de lever upp till behoven och utmaningarna som finns idag. Hur ser det ut totalt i ekosystemet, hur verkar olika organisationer individuellt och hur ser det ut i sin helhet?  

Elefanten i rummet är ju såklart att inte alla som vill kommer att få göra film som en profession. Men vad kan vi som community göra för att åtminstone skapa ett system som försöker undanröja de strukturella barriärerna som finns? Du kommer fortfarande behöva komma med bra idéer och kreativa ambitioner som utklassar de flesta andra, men vi på BoostHbg tycker i alla fall inte att ett dåligt system ska vara det som stoppar någon att ta chansen. 

Det är en intressant frågeställning och något som vi på BoostHbg gärna gräver djupare i – tillsammans med vårt community. Har du tankar om detta? Vi kan ta en digital fika och prata vidare. Skulle du kanske vilja vara med i ett arbetsgruppsmöte för att diskutera vad systemet skulle kunna vara? Hör av dig till Hillevi på hillevi@boosthbg.se så fortsätter vi diskussionen om vad vi tillsammans kan göra för att se till så att Skåne är det mest kreativa, kollaborativa och framåttänkande landskapet för drivna filmare i Sverige. Häng med! 

Boka en Snabbfika med oss!

Har du frågor om ansökan inför deadline nu den 29e augusti? Då kan du boka in en digital fika med en av oss i BoostCrew och prata igenom dem tillsammans med en av oss! Det är en chans att få svar och bolla lite tankar innan du skickar in din ansökan.

Du bokar in din Snabbfika via denna länken och vi ses online via ett Microsoft Teams möte. Varje session är 15 minuter och vi finns tillgängliga under följande tider:

3 augusti, kl 13.00-15.30

10 augusti, kl 14.00-16.30

16 augusti, kl 13.00-16.00

Satsa! Samtal #2 – Att säkerställa inkludering, inflytande och delaktighet i filmprojekt

Vi bjuder in till ett samtal för att diskutera olika angreppsätt för att säkerställa minoritetsperspektivet, inflytande och delaktighet i filmprojekt. Tillsammans med en panel av filmare med olika bakgrunder kommer vi tillsammans lyfta olika aspekter och frågor som är väsentliga när du utvecklar berättelser med olika målgrupper i fokus.
Samtalet är kl 18.00 den 16/6 via ett digitalt möte. Länk för att gå med i mötet skickas på förmiddagen den 16/6 till alla som skrivit upp sig. Anmäl dig här: https://forms.office.com/r/gzRM48Cx8F
Samtalet är en del av BoostHbg och Tehara Medias projekt Satsa! som medfinansieras av Svenska filminstitutet under deras satsning för att öka tillgängligheten av film och TV för barn och unga på de nationella minoritetsspråken. Genom att arbeta med talangutvecklande insatser vill vi vidga möjligheterna för fler att skapa film och TV med minoritetsperspektivet i fokus.
Vi kommer erbjuda en serie av samtal och workshops med teman som relaterar till detta på olika sätt och genom det satsa på kreatörer som vill arbeta med projekt inom den ramen. Håll utkik på vår hemsida och sociala media kanaler för info om nästa evenemang. Har du tips på kreatörer som kan vara relevanta att dela sina berättelser, eller tankar på ett tema du tror är bra att lyfta – hör av dig till hillevi@boosthbg.se

Satsa! Samtal #1: Att utveckla berättelser tillsammans med din målgrupp

Vi bjuder in till ett samtal med filmskaparen och entreprenören André Hedetoft för att diskutera hur han arbetar med målgruppsinovlvering i utvecklandet sina projekt. Vi kommer främst fokusera på hans projekt EVER GIRLS som bland annat fick prototypstöd av BoostHbg under 2019. Det var ett filmprojekt som blev ett TV koncept efter han arbetat tillsammans med ungdomar för att utveckla berättelsen. Vi kommer diskutera vilka metoder han använde, vad lärdomarna var, och hur detta påverkat hans andra projekt och processer. Häng med!

Samtalet är kl 15.30 den 31/5 via ett digitalt möte. Länk för att gå med i mötet skickas på morgonen den 31/5 till alla som skrivit upp sig. Anmäl dig här

Samtalet är en del av BoostHbg och Tehara Medias projekt Satsa! som medfinansieras av Svenska filminstitutet under deras satsning för att öka tillgängligheten av film och TV för barn och unga på de nationella minoritetsspråken. Genom att arbeta med talangutvecklande insatser vill vi vidga möjligheterna för fler att skapa film och TV med minoritetsperspektivet i fokus.

Vi kommer erbjuda en serie av samtal och workshops med teman som relaterar till detta på olika sätt och genom det satsa på kreatörer som vill arbeta med projekt inom den ramen. Håll utkik på vår hemsida och sociala media kanaler för info om nästa evenemang. Har du tips på kreatörer som kan vara relevanta att dela sina berättelser, eller tankar på ett tema du tror är bra att lyfta – hör av dig till hillevi@boosthbg.se

Frågor om att söka vårt stöd? Boka in en snabbfika!

Har du funderingar kring BoostHbgs stöd? Vet du inte riktigt hur ditt projekt passar in eller om du ska söka Utforskande eller Optimerande? Boka då in en individuell snabbfika med BoostHbg och diskutera dina frågor. Säkra din tid genom att boka via vår länk till Doodle. Först till kvarn.

Det finns 20 st fikastunder på 15 min var. När du bokar din tid – skriv din epost-adress i namnfältet så skickar vi en Teams-inbjudan till dig.

Din chans att skapa berättelser med minoritetsperspektiv för barn och unga!

SATSA! är ett utvecklingsprogram för dig som vill skapa film/TV för barn och unga med minoritetsperspektivet i fokus. Under 2021 kan du och ditt projekt få stöd genom stipendium, workshops och nätverkande för att testa dina idéer och möta din målgrupp.

Ansökan öppnar den 4 december 2020 och deadline är den 24 januari 2021. Under vinter 2020/2021 kommer BoostHbg och Tehara Media kommer bjuda in till stödstugor för att svara på frågor som kan hjälpa dig med din ansökan. Satsa! är öppen för alla oavsett tidigare erfarenheter, målet är inte att skapa en helt färdig film utan att testa en idé och lära dig hur du kan utveckla den vidare. All information om hur du söker och vilka kriterierna är kommer finnas på hemsidan i början av december.

Om du blir beviljad stöd kommer du under våren arbeta med en coach för att testa och utveckla dina idéer. Det kommer även hållas ett antal workshops både för de utvalda projekten och allmänheten. Satsa! avslutas med en öppen nätverksträff där du får en chans att presentera ditt projekt och skapa intresse för att utveckla det vidare. Häng med!

Detaljer

Ett beviljat stöd innefattar ett personligt stipendium på 30 000 SEK för att spendera på att utveckla ditt projekt, du blir tilldelad en mentor som kan hjälpa dig formulera hur du vill spendera de pengarna, samt blir en del av en grupp andra kreatörer som gemensamt får tillgång till workshops och nätverkstillfällen.

Satsningen kommer äga rum från februari 2021 till och med juni 2021 och du kommer arbeta individuellt med ditt projekt under den tiden samt vid olika tillfällen ha möten med coach och gruppen.

Det du ska göra under projektperioden är att skapa ett test av din idé och på något sätt möta din målgrupp med den och involvera dem i din utvecklingsprocess. Du behöver inte veta exakt hur du gör detta när du söker, din coach kan hjälpa dig utveckla processen. Det du ska ha när du söker är en idé för vad du vill berätta, en tanke kring vem du vill ska ta del av den, och hur du vill förmedla den.

Deadline att söka: 24 januari 2020

Information om hur du ansöker och vad ansökan ska innehålla publiceras 4 december 2020.

Det kommer även hållas en stödstuga 4 december klockan 17:00 som kan anslutas till digitalt via denna länk.

Bakgrund:

BoostHbg har tillsammans med Tehara Media fått stöd från Svenska filminstitutets satsning för projekt som främjar tillgången till film för barn och unga på de nationella minoritetsspråken. Målet med satsningen är att genom en kombination av stipendium, handledning och nätverkande utöka förutsättningarna för skånska kreatörer att skapa berättelser för barn och unga på de nationella minoritetsspråken. Vi utgår från BoostHbgs utforskande arbetsmetoder för att ge kreatörer möjlighet att testa sina idéer och möta sin publik i ett tidigt stadie.

Att arbeta långsiktigt för att skapa innehåll med minoritetsperspektiv som barn och unga kan ta del av är väsentligt för att öka inkluderingen. BoostHbg och Tehara media vill arbeta med en öppen definition när det gäller just minoritetsspråk då vi ser att det underliggande syftet med inkludering inte avgränsas till ett språk. Vi vill öppna horisonten och skapa möjlighet för både talare och icke-talare av minoritetsspråk att utforska de grundläggande orsakerna bakom hotet av utrotningen av språk och kulturella assimileringar och kunna fördjupa sig i dessa ämnen genom sina projekt. Fokus är på syftet inte formatet.

Partners i projektet:

BoostHbg är ett regionalt resurscenter som stöttar innovation inom de digitala audiovisuella produktionsbranscherna. Vi stöttar kreatörer som utforskar och optimerar hantverket av storytelling för att hålla sig relevanta i ett föränderligt medielandskap. BoostHbg är en del av Helsingborg stad med bidrag från Region Skånes Kulturförvaltning.

Tehara media är en förening som verkar för att öka nationella minoriteters delaktighet och inflytande i svensk film och media. De jobbar med pedagogik, filmproduktion, filmvisning, metodutveckling och andra mediaprojekt.

Kontaktperson:

Hillevi Gustafson, Community Developer på BoostHbg, hillevi@boosthbg.se

Julian Quevedo, Produktionsansvarig och projektledare på Tehara Media, julian@tehara.se

DIGITALT SAMTAL: Från Idé Till Verklighet – Hur boostar du ditt dokumentärprojekt?

Inspelning av ett panelsamtal på Dunkers kulturhus 19 oktober 2020. (OBS Klippet som visade är ej med i inspelning pga upphovsrätt)

Ett samtal om hur prototypande kan vara en väsentligt process för att ta ditt projekt från idé till realisation genom utforskande, testande och möte med publik. Annika Fredriksson berättar om sin dokumentärfilm ‘Lämnad’ i samtal med dokumentärfilmskonsulent Lisa Nyed, Film i Skåne och Hillevi Gustafson, community developer på BoostHbg. Modererat av Elin Kamlert.

Inspiration och tips kring hur du kan tänka om prototypande i dina egna processer och vilka verktyg som finns för att omsätta tanke till verklighet. Hur olika verksamheter och stödfunktioner hjälper i olika stadier, vad vi letar efter och kan hjälpa dig med.

Medverkande i samtal:

Annika Fredriksson är dokumentärfilmare och pedagog, medlem i filmkollektivet RåFILM samt kursansvarig för Glokala Folkhögskolans filmutbildningar i Malmö. Sedan 2018 har Annika följt sin syster som blev lämnad av sin sambo tre veckor efter förlossningen. En intim dokumentärfilm (fortfarande under produktion) som speglar många ensamstående kvinnors historia.

Lisa Nyed är konsulent för dokumentärfilm på Film i Skåne och har sedan 2015 samproducerat dokumentärprojekt både i utveckling och produktion, för de flesta audiovisuella plattformar och i olika längd och format. Som konsulent är hon även rådgivare i strategiska beslut om distribution och festivallansering och är initiativtagare till bland annat dok.elevator, en regional workshop inom dok.incubator.

Hillevi Gustafson är community developer på BoostHbg. Hon arbetar för att utveckla möjligheter för regionala kreatörer att utforska och att optimera konstformen av storytelling för att hålla sig relevanta i ett föränderligt medielandskap. Hennes fokus är att skapa tillfällen för nätverkande och gemensamt lärande.

Moderator: Elin Kamlert är dokumentärfilmsproducent, baserad i Malmö. Hon har producerat dokumentärer för bio och tv sedan 2012. Hon är också sedan 2020 ordförande för Oberoende Filmares Förbund.

Webinarium 19/8: VI VÅGADE! – Hur prototypande hjälpte tre kreatörer att nå längre

I detta webinarium kan du höra tre kreatörer som fick prototypingstipendium från BoostHbg under 2019 berättar om sina projekt och processer. Hur visste de vad de ville testa? Hur gick det? Vilka lärdomar tog de med sig? Tre olika kreatörer med tre olika typer av projekt som alla anammade ett prototyping mindset och vågade testa- kom och bli inspirerad!

Detta är speciellt spännande för dig som vill söka våra stöd nu i augusti då du kan höra vad andra har åstadkommit med liknande insatser. Samtalet kommer vara på både engelska och svenska.

Medverkande:

André Hedetoft som arbetade med projektet Ever Girls, ett film projekt som blev ett TV projekt.

Jocelyn Ibarra som arbetade med projektet The Eye and The Index, ett projekt som ville testa en process.

Joe Cherry som arbetade med projektet True North, ett spel projekt som är en interaktiv ljudbaserad berättelse.

Datum: 19/8 
Tid:
15.00-16.00
Plats: 
Teams via länk

______________

Anslut till Microsoft Teams-möte

Läs mer om Teams | Mötesalternativ

Facebook-event

FIKA med BOOST 12/8

Kom och jobba med oss!

Du vill något. Det vill vi med! Hos oss går vi från vilja till handling så här har du alla förutsättningar att påverka och få saker gjorda. Vi lyssnar, hjälps åt och jobbar för att dra åt samma håll. Här finns möjligheterna för dig som vill skapa, bygga, förändra, uppleva och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något. Kulturen är en viktig drivkraft för att göra Helsingborg till den mest attraktiva staden. Här bedrivs en aktiv och synlig kulturpolitik utifrån kulturinstitutionerna, de fria kulturutövarna och det civila samhällets engagemang. Förvaltningens publika verksamheter innefattar Helsingborgs bibliotek, Helsingborgs museer och Dunkers kulturhus. Tillsammans stöds de av gemensamma stabsfunktioner för kommunikation, administration, ekonomi och HR.

Om arbetsplatsen

BoostHbgs uppdrag som regionalt resurscenter är att stötta våra skånska kreatörer att hålla sig relevanta i ett evigt föränderligt medielandskap. Vi uppnår detta genom att främja innovation och kunskapsdelande.

Vi verkar för att tillsammans med vårt community skapa en dynamisk och kreativ region som gynnar kreatörer som vågar ha stora ambitioner. BoostHbg är placerat på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

På Dunkers kulturhus möter du världens konst, musik, teater, dans och det livslånga lärandet. Det är en plats för idéer, lust och skaparglädje. Här upptäcker du att dina upplevelser leder till ny inspiration, vilket tillsammans med personalens engagemang, driver verksamheten framåt varje dag.

Arbetsuppgifter

BoostHbg är ett regionalt resurscenter som stöttar innovation inom de audiovisuella produktionsbranscherna. Vi stöttar kreatörer som utforskar och optimerar hantverket av storytelling för att hålla sig relevanta i ett förändligt medielandskap. Vi verkar för att tillsammans med vårt community skapa en dynamisk och kreativ region som gynnar kreatörer som vågar ha stora ambitioner.

BoostHbg har sedan starten 2009 finansierats med medel av Region Skåne och Helsingborgs stad. Sedan ett halvår tillbaka ingår resurscentret som en del av verksamheten på Dunkers kulturhus.

Vi söker en person med fokus på kommunikation och marknadsföring som kan omsätta teori i praktik. En viktig del av ditt uppdrag är att förenkla teoretiska begrepp och skapa innehåll för vår målgrupp som primärt består av kreatörer inom film- och spelindustrin. BoostHbg består utav ett team på fyra personer där du ingår som den fjärde medlemmen. Du ska både kunna jobba i grupp och arbeta självständigt och vara bekväm med att själv driva och planera ditt arbete. Vi söker någon med kunskap och bakgrund primärt inom spelindustrin, och gärna någon vars hjärta klappar extra mycket för kreatörerna inom spel. Du ska ha tidigare erfarenhet av att arbeta med komplexa produkter och vara insatt i olika nätverk inom industrin. Du ska enkelt kunna uttrycka dig i text och du är en social person som har lätt för att bygga och skapa nya relationer. Du anpassar dig enkelt till förändringar, tar initiativ och fattar tydliga beslut. Du hänger med i utvecklingen och har lätt för att lära.

Primära arbetsuppgifter: Med en verksamhet på fyra personer arbetar vi ofta tillsammans mot gemensamma mål med varierande arbetsuppgifter. Det kan exempelvis vara att coacha kreatörer, handlägga verksamhetens stöd och ta strategiska beslut. Ditt huvudansvar inom teamet kommer vara att både strategiskt och praktiskt driva arbetet med att nå ut och skapa innehåll till vår målgrupp. Som anställd kommer du samordna och koordinera vår marknadsföring, oavsett om det är print- eller digital annonsering eller annat kampanjarbete, hålla vår webbplats uppdaterad samt vara vår naturliga länk mellan oss och kulturförvaltningens kommunikationsavdelning. Du kommer även att arbeta med att bygga nätverk och relationer inom industrin.

Läs hela annonsen och ansök här.