Seriencamp Conference 2023

Porsträtt Bjarke i cirkel, cirklar med stillbilder från Seriencamp på röd bakgrund

Omvärldsbevakning med Bjarke Pedersen från Seriencamp Conference i Köln.

Mer än 700 personer från den tyska och europeiska TV-serieindustrin var i Köln för att nätverka och inspireras. Bland de teman som var aktuella under årets upplaga av Seriencamp var:

Samproduktion:
Nästan alla länder kan vara med när det kommer till samproduktion. Ett exempel var ”This is Not Sweden”, en tysk-svensk produktion där både kulturella och estetiska likheter låg till grund för samarbetet.

AI och serier:
För dem som fruktar att AI snart kommer att ta över det kreativa arbetet helt och hållet, gav Johanna Koljonen (Nostradamus Report) åtminstone en liten ”helt tydlig” signal: ”Världen är full av historier om skadlig AI, som AI:er redan reflekterar tillbaka till oss igen och igen. Men AI kan inte uppfinna berättelser som ännu inte existerar, det är därför den behöver fler olika röster just nu vars berättelser ännu inte hörts”.

Det finns mycket rädsla i branschen, men många ser också möjligheter. ”Om vi ​​använder AI för att uppnå det bästa och vackraste resultatet, eller helt enkelt medelmåttighet på billigaste sättet, är upp till oss. Allt borde provas”, säger Hannes Jakobsen (Drive.beta).

Ljud och fiktion:
Från Masterclass med Emmy-vinnaren Marc Smerling (”The Jinx” och ”Crimetown”) till Work in Progress: podcasts var på allas läppar. Davide Bortot, Matthias Leitner och Viola Funk förklarade i sessionen: Audio and Fiction – varför det är värt besväret för historieberättare att också tänka på ljud. Podcasts kan fördjupa serieupplevelsen genom att stimulera diskussioner och ta fansen vidare in i seriens universium. Men de kan också fungera som ett relativt billigt proof-of-concept som kan användas för att testa sin potential med tittarna.


Fakta om Seriencamp:
Över 700 besökare
Över 120 talare
20 paneler, 13 workshops
41 pitchar