Ett ständigt pågående samtal om filmen och det kreativa skapandets villkor

Ett ständigt pågående samtal om filmen och det kreativa skapandets villkor! Så skulle man nog kunna sammanfatta talangdagarna vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival.

Tillsammans med ett härligt gäng av kreatörer från hela Sverige fick vi under några intensiva dagar i oktober möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra, inspireras av svenska och internationella filmskapare och knyta värdefulla kontakter inom branschen. Speed dating med producenter, samtal med konsulenter och föreläsningar med filmarbetare av olika slag – talangdagarna bjöd verkligen på en stor och bred variation av programpunkter, som gav värdefulla insikter. Vi fick under dagarna insyn i andra filmskapares projekt och processer och mottog tips och råd från producenter, inköpare och programläggare. Nyttigt!

Det härliga gänget!

En programpunkt som kom att ligga oss särskilt nära var en masterclass med Corina Schwingruber Ilić & Nikola Ilić, ett schweizisk-serbiskt par som producerar dokumentärfilmer och som ofta arbetar tillsammans som medregissörer till varandras filmer. Eftersom vi själva oftast, eller kanske snarare alltid, jobbar ihop med våra olika filmprojekt var det oerhört intressant att höra en annan regiduo berätta om de utmaningar och möjligheter som det gemensamma och kollektiva arbetet inneburit för dem, och ta del av deras strategier för ett fungerande samarbete.

De schemalagda programpunkterna var inspirerande och upplysande, men vi får inte heller glömma kvällarna på festivalpuben där man under mer avslappnade former fick möjlighet att med andra reflektera kring såväl konstnärliga metodfrågor som livet i största allmänhet.

Vi sökte oss till Uppsala Talangdagar för att utvecklas och utmanas i mötet med andra, och för att hitta en plats där våra egna tankar och idéer kunde stötas och blötas med andras. Talangdagarna erbjöd just det och mycket, mycket mer! Kanske såddes frön till framtida samarbeten? Om inte annat, så erbjöd Uppsala Talangdagar några händelserika, självrannsakande och roliga dagar, och erfarenheter vi kommer bära med oss i vårt fortsatta filmarbete!

/Marcus & Mattias Thernström Florin