Caroline Drab på Cannes Film Festival

Följ med en utav våra kreatörer, Caroline Drab på hennes resa till Young Nordic Producers Club 2016 under Cannes Film Festival. Caroline fick Expressen Resestöd av oss på BoostHbg och Film i Skåne för att kunna möjliggöra denna resa.

Caroline Drab på Cannes Film Festiva

Var ödmjuk och nyfiken. Man vet aldrig vem man stöter på, kanske är det någon som man kan samarbeta med i framtiden eller någon att rekommendera åt en kollega.

För ett par veckor sedan hade jag äran och nöjet att delta i Young Nordic Producers Club. YNPC är ett fyra-dagars föreläsningsprogram som pågår under Cannes Film Festival, och ordnas av den Danska Filmskolan i samarbete med Danska Filminstitutet. Jag var en av 25 Skandinaviska producenter -i början av sin karriär- som samlats för att lära sig om festivalvärlden, lyssna på föreläsare och lära av varandra.

Vi fick bland annat träffa distributörer, säljagenter, journalister, regissörer, kommissionärer och producenter från Skandinavien, övriga Europa och Nya Zeeland. Bl.a. föreläste Film i Skånes Joakim Strand tillsammans med Thomas Gammeltoft från Copenhagen Film Fund om finansiering i Öresundsregionen.

Det var fyra intensiva och lärorika dagar med seminarier och nätverksträffar, inte minst med världens största film festival som back-drop. Cannes Film Festival är ett enormt event som består av olika sektioner, dels de olika tävlingssektionerna, men även marknaden, olika länders kommissioner och film festivaler som marknadsför sig och därutöver en drös av kringarrangemang. Det är lätt att bli överväldigad av allt som pågår under festivalen. Det var viktigt för mig att ha att ha ett sammanhang inför mitt första besök på Cannes Film Festival, vilket YNPC gav.

Det mest betydelsefulla med resan till Cannes var kontakten man skapade med de andra Producenterna under kursen, personer som jag nu kan skapa samarbeten med. Det gäller att hålla kontakten och förhoppningen är att i framtiden kunna skapa nordiska samproduktioner ihop

5  Tips för att navigera filmfestivaler:

 1. Planera inför festivalen.
  Bläddra igenom festivalprogrammet; ha koll på sektionerna, några av filmerna och filmmakarna samt eventen under festivalen.
 2. Se till att ha ett sammanhang eller ett mål för ditt besök på festivalen.
  Ett sammanhang på festivalen ger ett givet samtalsämne när du träffar nya människor; tex att du visar din film på festivalen, kanske har du en film som säljs på den anslutande marknaden, eller så deltar du på seminarier.
 3. Presentera dig artigt och prata med många olika människor.
  Var ödmjuk och nyfiken. Man vet aldrig vem man stöter på, kanske är det någon som man kan samarbeta med i framtiden eller någon att rekommendera åt en kollega.
 4. Prata inte bara om film och lär känna personer på ett personligt plan.
  Du kan säkert prata om film eller dina egna projekt i timtal, men det är mer spännande att pröva andra samtalsämnen.
 5. Skriv dagbok under festivalen.
  Är man på en festival i flera dagar är det lätt att glömma bort allt som man upplevt och alla man mött.

Stort tack till BoostHBG och Film i Skåne för Expressen Resestöd vilket bidrog till att göra min resa möjlig!

Caroline Drab