UTLYSNING: WEBISODES – ATT SKAPA EN KORTSERIE

Bild: Filmbasen från Skamförläsning under Webisode 2017

Har du en idé till en kortserie som riktar sig mot webben? Filmbasen utlyser nu för andra gången workshopen  WEBISODES: Att skapa en kortserie, i samarbete med Mediefabrikken, FilmCloud, Film i Skåne och BoostHbg.

För två år sedan lanserade Filmbaseni samarbete med norska Mediefabrikken för första gången en workshop kring webisodes för att möta det ökade intresset för det korta serieformatet. Gensvaret blev enormt och vi fick tillsammans in närmre hundra ansökningar. I workshopen ingick då även en öppen föreläsning med projektledaren från SKAM Marianne Furuvold (se bilden ovan ) som var väldigt välbesökt. Det var sex team som då deltog, varav ett av de norska teamen dem nu är i full gång med produktionen av sin serie ”Nude”. Nu gör vi en ny workshop med samma grundupplägg, men förnyad och förbättrad och denna gång deltar även projekt från Skåne och Västra Götaland.

Workshopen WEBISODES riktar sig till dig som är i utvecklingsfasen av en kortserie. Under workshopens gång kommer du som deltagare få arbeta med att hitta kärnan i din berättelse, lära dig hur processen för att skapa en kortserie från pitch till produktion kan gå till, samt hur den färdiga serien kan nå ut och hitta en publik.

Genom kreativa övningar och i mötet med processledare, föreläsare och andra medverkande utvecklar deltagarna sina projekt under två träffar á 4 dagar. Den första träffen sker i Oslo 4 dgar mellan 21 febr – 1 mars  och den andra träffen i Stockholm 4 dagar mellan den 2 – 10 maj. Både mellan och efter träffarna kommer deltagarna att få handledning för att projektet ska utvecklas framåt och göra sig redo att presenteras. Målet är att alla projekten  efter workshopen är redo att pitcha projektet för tv-kanaler och produktionsbolag, eller gå vidare med utveckling och produktion i samarbete kanal eller produktionsbolag.

Processledare för workshopen är Anniken Fjesme från Mediefabrikken och Anne-Marie Söhrman Fermelin från Filmbasen , och både Robert Andersson och Tone Johnsen deltar även som handledare.

Robert är manusförfattare och  en av skaparna till serien Boys (SVT). Tone Johnsen har arbetat som manuskonsulent och dramaturg i 15 år, med erfarenhet från spelfilm, tv-serier och dokumentärfilm. Hon har jobbat med bla tv-serierna ” Heimebane”, Jenter” och ”Twin”.

Vem kan söka?
Alla som är i färd med att utveckla en kortserie för tv eller webb och som är bosatta eller huvudsakligen verksamma i Stockholms län, Skåne eller Västra Götaland (norska sökande, se Mediefabrikkens riktlinjer),. Med en kortserie avses en serie med flera episoder och en avsnittslängd som inte är tänkt att överstiga 20 minuter. Den sökande bör ha med sig en producent samt en eller flera av projekts kreativa skapare (manusförfattare/regissör/producent). Varje projekt kan delta med max 3 deltagare.

Projektet som ska utvecklas under workshopen ska befinna sig i fasen mellan idé och produktion. Kanske har ni gjort en projektbeskrivning, är igång med att skriva manus eller börjat provfilma. Det viktigaste är att det finns en tydlig vision om projektet och som går att beskriva för andra. Alla genrer är välkomna, såväl fiktion, animation,  dokumentär och hybrid. Projektet får inte redan haft premiär eller vara kopplat till en tv-kanal.

Vad krävs av dig som deltagare?
För att kunna delta i workshopen måste du/ni vara villiga att dela med er av ert projekt, men också att ge feedback på de andra deltagarnas projekt. Då workshopen är ett nordiskt samarbete mellan Filmbasen, Mediefabrikken, FilmCloud, Film i Skåne och Boosthbg,  är utbytet av erfarenheter över landsgränserna ett viktigt inslag. Du/Ni måste vara villiga att kommunicera på både svenska och norska, kunna medverka vid samtliga workshopdagar och vara villig att övernatta i både Oslo och Stockholm tillsammans med de andra deltagarna under båda träffarna, samt ta tåget mellan städerna inför worskhops.

För att projektet ska kunna ta till sig mesta möjliga av workshopen bör tid avsättas för att kunna utveckla projektet på egen hand mellan kurstillfällena.

Hur söker du?
Ansökan sker genom en kort beskrivning av projektet (max en A4), samt en beskrivning av vilka du/ni som söker är och har gjort tidigare. Du är också välkommen att bifoga en länk till en video om högst tre minuter där du/ni har möjlighet att presentera projektet på ett visuellt sätt.

Deadlineför att skicka in ansökningar är 8 januari. Ansökan från Stockholms region och Skåne sker till mailadress: workshop@filmbasen.se. Om ditt/ert projekt blir aktuellt för kursen kommer du/ni att kallas på intervju under vecka 3. Besked om du har blivit antagen ges senast vecka 4 eller 5.

Sökande från Norge se www.mediefabrikken.no

Sökande från Västra Götaland se www.filmcloud.se.

Övrigt
Workshopen är gratis, tågresor och logi ingår. Har du frågor kring workshopen eller hur man söker kontakta anne-marie@filmbasen.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *